De geschiedenis van ALNO begint in 1927 in het Zuid-Duitse Wangen, wanneer Albert Nothdurft, een lokale schrijnwerker, begint met de vervaardiging en verkoop van keukenkasten. Vanaf 1936 worden die onder de goed klinkende naam ALNO (eerste twee letters van de voor- en familienaam van de stichter) op de markt gebracht, en vlak na de oorlogsjaren verkast het bedrijf naar het nog zuidelijker gelegen Pfullendorf. Het telt op dat moment 50 medewerkers. In 1958 volgt de omschakeling naar Alno Möbelwerke GmbH. In 1960 wordt door de zonen van Nothdurft begonnen met de bouw van een grote moderne fabriek in Pfullendorf, en dit is tevens het startschot van de internationale expansie van het merk. Op tien jaar tijd neemt de omzet toe van omgerekend 2,5 miljoen EUR naar 35,2 miljoen EUR en het aantal medewerkers van 95 tot 677! In 1970 is ALNO dan ook zowel in Duitsland als in Europa marktleider. Om de Europese expansie te ondersteunen worden in de zeventiger en tachtiger jaren in heel wat Europese landen dochtermaatschappijen opgericht, waaronder in België als één van de eersten, en dit met standplaats in het Oostvlaamse Deinze (klik op de kleine foto hiernaast).
Eind jaren 60 runnen Herman en Emma Cosyns-Van Kerckhove in Geraardsbergen een schrijnwerkerij waar benevens gebinten, deuren en raamkozijnen al af en toe solitaire keukenkasten worden vervaardigd. Het concept van een geïntegreerde keuken is in die tijd nog een noviteit, zodanig zelfs dat de produkten van de toenmalige pioniers onder de fabrikanten al gauw het eigenlijk onterechte etiket 'Amerikaanse keuken' opgekleefd krijgen.
Medio 1969 trekt een advertentie waarin ALNO een oproep doet naar potentiële verdelers voor hun produkt de aandacht van Emma Cosyns, en onder haar impuls wordt contact gezocht met de Belgische ALNO-dochter. Aanvang 1970 is de overeenkomst een feit en mag Keukens Cosyns zich de eerste verdeler op Belgische bodem van het gerenommeerde Duitse keukenmerk noemen. Als gevolg van de oliecrisis in 1973 volgen enkele moeilijke jaren, maar tegen 1978 zijn er voldoende middelen om een moderne toonzaal te bouwen langs de Astridlaan te Geraardsbergen.
Na de jaren zeventig met de alomtegenwoordige formicafronten in een aantal voor die tijd typische tinten volgen de jaren tachtig. De "fermette" bouwstijl viert hoogtij in Vlaanderen en daarbij hoort een eiken keuken! Firma Cosyns installeert in die tijd honderden van deze modellen en, meer nog dan opstellingen met gemelamineerde, laminaat-, folie- of gelakte fronten weerstaan eiken keukens de tijd. Op de foto hiernaast ziet u een SCHMIDT-keuken met eikenhouten fronten in onze toonzaal halverwege de jaren tachtig. Deze zelfde keuken vond uiteindelijk haar weg naar Edingen, onderging in 2011 een 'midlife update' met granieten werkbladen, een nieuwe spoeltafel en nieuwe apparatuur, en begon aldus aan een derde fase in haar bestaan!
Belangrijke nieuwigheden in de negentiger jaren waren o.m. fronten in hoogglanslaminaat en in folie. Links het zeer populaire model ALNOQUARZ smaragdgroen, met fronten in hoogglanslaminaat. De foliefronten dan weer boden een alternatief voor gelakte deuren. Folie is een PVC- of polyestergebaseerd thermisch aan te brengen (bij ca. 135°C) bekledingsmateriaal. Een unieke eigenschap van deze 'thermofoil' is dat het materiaal zich vormt conform de uitsparingen in de MDF-drager, d.w.z. indien een bepaalde kadervorm in de MDF-deur is uitgefreesd zal de folie zich daar bij de juiste fabricatie-omstandigheden naadloos naar vormen.
In 2001 nam de tweede generatie, in casu de huidige zaakvoerder Michaël Cosijns samen met zijn echtgenote Agata, de fakkel over, en anno 2010, met op het palmares ca. 2500 keukenopstellingen en talloze renovaties, badkamermeubelen en dressingkasten, kon met trots 40 jaar Keukeninrichting Cosyns en 40 jaar ALNO-dealerschap te Geraardsbergen gevierd worden. Al die tijd werden een aantal principes gerespecteerd die het belang van de klant centraal stellen: de hoge kwaliteit van de aangeboden produkten, een faire prijs met duidelijke en transparante offertes, een feilloze plaatsing met oog voor het kleinste detail, en een degelijke naverkoopdienst.
Ongelukkig genoeg kwam Herman, die samen met echtgenote Emma in 1970 de start gaf aan ons bedrijf, en dat zij samen uitbouwden tot een referentie in de regio en ver daarbuiten, in mei 2011 te overlijden. Het is met inachtneming van hun principes en werkwijzen dat onze firma zich verder blijft inspannen om ons cliënteel het beste te bieden.
In 2012 werd overgegaan tot de aanschaf van een aanpalend pand als extra opslagplaats annex kijkvitrine. Tevens werden de activiteiten van de firma verruimd met badkamerinrichting, waterverzachting, wanden, plafonds en vloerbekleding (laminaat, vinyl- en kurkvloeren).